Llibre d’estil

L’apostrofació

L’apòstrof és un signe gràfic que indica l’elisió de vocals corresponents als articles definits el i la, a la preposició de i a alguns pronoms febles.

Consisteix en una coma volada (’) que té una tecla pròpia a la línia superior del teclat alfabètic, que comparteix amb el símbol d’interrogació de tancament. No l’hem de confondre amb l’accent tancat (´).

  • l’ésser humà
    l´ésser humà

Després de l’apòstrof no hem de deixar cap espai en blanc.

l’ ésser humà

Hi ha dos tipus d’apòstrofs: el rodó o tipogràfic (’) i el recte ('). El primer és sobretot recomanable en textos destinats a l’edició en paper; el segon, en textos fets en HTML.

Si hem de fer servir l’apòstrof rodó o tipogràfic amb el programa de tractament de textos Word, hem d’activar la casella «Cometes rectes per cometes corbades», seguint la ruta «Fitxer» > «Opcions» > «Correcció» > «Opcions de correcció automàtica» > «Format automàtic a mesura que escric» (a la versió 2010 del Word).

(Per a l’ús de l’apòstrof en els textos destinats a Internet, vegeu l’apartat «Convencions gràfiques». Per a l’apostrofació davant de sigles i acrònims, vegeu l’apartat «Apostrofació». Per a l’apostrofació davant de símbols, vegeu l’últim punt de l’apartat «Símbols».)

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
  • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació