Llibre d’estil

Abreviacions

Les formes abreujades de paraules o de grups de paraules poden simplificar la redacció o la presentació del text, però no n’han de dificultar mai la comprensió i la claredat.

Si preveiem que hem de repetir al llarg del text la denominació d’un organisme o d’una llei, per exemple, i sobretot si aquesta denominació és llarga, ens anirà bé recórrer a formes escurçades. També són recomanables quan necessitem estalviar espai, com acostuma a passar en taules, gràfics, figures, llistes, etc., i fins i tot en impresos i formularis. En canvi, en textos formals és recomanable prescindir-ne.

Per a garantir la comprensió del text:

  • Hem de fer servir les abreviacions convencionals: les que hi ha al final d’aquest capítol i a l’opuscle publicat per la Secretaria de Política Lingüística (actualment, Direcció General de Política Lingüística) de la Generalitat de Catalunya. Si hi trobem dues formes abreujades diferents, optarem, en general, per la més breu.

pàgina

p.

pàg.

vegeu

v.

veg.

  • N’hem de fer un ús coherent. Això vol dir que, com que hi ha paraules que tenen més d’una opció d’abreujament, hem de triar sempre la mateixa opció (abreviatura, sigla o símbol), tenint en compte el tipus de text i el context.

Per exemple, si per a referir-nos a societat limitada optem per la sigla SL i no per l’abreviatura s. l., hem de ser coherents i utilitzar la mateixa opció al llarg del text.

A l’hora de triar, preferim la sigla, perquè en general és més breu, i el símbol, perquè té un ús internacional.

  • Si considerem que les abreviacions que volem fer servir són poc habituals o possiblement desconegudes per als nostres destinataris, n’hem d’indicar l’expressió desenvolupada. En aquest cas, depenent del nombre d’abreviacions, podem elaborar una llista annexa al document amb les abreviacions i les denominacions senceres equivalents, o bé posar-les entre parèntesis després de la forma desenvolupada la primera vegada que apareixen en el text.

L’Organisme de Gestió Tributària (ORGT) és un organisme autònom local de la Diputació de Barcelona.

A partir d’aquí, podem considerar que els lectors ja n’han pres nota i, per tant, podem utilitzar la sigla sistemàticament.

L’ORGT gestiona i recapta ingressos de dret públic.

Bàsicament, hi ha tres classes d’abreviacions: abreviatures, sigles i símbols.

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
  • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació