Llibre d’estil

Apostrofació

Les sigles i els acrònims es poden llegir lletra per lletra, sil·làbicament (com un mot) o, sempre que calgui, desplegades.

IPC

ONG

FMI

i-pe-ce

o-ena-ge

efa-ema-i

IVA

OMS

AMPA

i-va

oms

am-pa

PK 

FMI

CCOO

punt quilomètric

Fons Monetari Internacional

Comissions Obreres

Davant de sigles i acrònims que es lletregen, hem de considerar si comencen amb vocal o amb consonant.

 • Amb vocal inicial: se segueixen les regles d’apostrofació generals.
 • l’ABS
  l’ADN
  l’IPC
  d’ADN
  l’ONG
  la UGT
  la UPC
 • Amb consonant inicial: si el nom de la primera consonant comença amb vocal (efa, erra, ema…), s’apostrofen l’article definit singular (el, la) i la preposició de.

el Fons Monetari Internacional

l’FMI

el FMI

la formació professional

de formació professional

l’FP

d’FP

la FP

de FP

de recerca i desenvolupament

d’R+D

de R+D

Si el nom de la primera consonant comença amb consonant (pe, de, ce, be…), evidentment no s’apostrofen ni els articles ni la preposició de.

 • el PC, de PC
  el DVD, de DVD
  la CNT

Davant de sigles i acrònims que es llegeixen com a mots corrents, els articles (el, la) i la preposició de s’apostrofen segons les normes generals d’apostrofació.

 • l’IBI
  l’IVA
  l’OMS
  l’ISO
  el BOP
  la XAL

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

 • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
 • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
  Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
 • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació