Llibre d’estil

La ela geminada

El que coneixem amb el nom de ela geminada és la representació gràfica d’un so real i viu en alguns parlars (per exemple, en fal·lera, til·la, xarel·lo, etc.), i també una reminiscència etimològica ben acordada al sistema fonètic català.

El punt entre les dues eles és volat, és a dir, més alt que el signe normal de puntuació; al teclat, l’obtenim pitjant simultàniament la tecla de les majúscules i la tecla del número 3.

En la separació de síl·labes a final de ratlla, cadascuna de les dues eles pertany a una síl·laba diferent i, per tant, se’n deixa una al final de la primera ratlla i l’altra va al començament de la segona. El punt volat es canvia per un guionet.

Cal distingir entre:

 • al·locució (‘discurs’) i elocució (‘manera d’articular els sons’; ‘tria de mots per a expressar els pensaments’)

 • al·ludir (‘referir-se a una persona o a una cosa sense esmentar-la’) i eludir (‘evitar’)

 • anul·lar (‘tornar nul’) i anular (‘dit’; ‘relatiu a l’anell’)

 • estel·lar (‘relatiu als estels i a les estrelles artístiques’) i estelat (‘ple d’estels’)

 • rebel·lar-se (‘refusar l’obediència’) i revelar (‘fer visible’)

 • vil·la (‘casa’) i vila (‘població’)

Fem atenció a un grup de paraules d’ús freqüent que sovint s’escriuen incorrectament, amb ela geminada en lloc de ela: celebrar, elaborar, religió, selecció, solució, etcètera.

(Vegeu l’apartat «La ela geminada» del capítol «El llenguatge a Internet i a les xarxes socials, i la localització de productes informàtics».)

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

 • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
 • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
  Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
 • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació