Llibre d’estil

e + s + consonant

Els mots prefixats i compostos no perden la e quan va seguida de + consonant:

autoescola, autoestop, ciberespai, exestipulat, infraestructura, poliesportiu, preescolar, reestructurar, sotaescriure, superestructura; barbaespès, guardaespatlles

En alguns prefixats i compostos cultes, generalment no s’hi troba aquesta e, perquè ja s’han incorporat al català com a prefixats i compostos, i no cadascun dels seus elements per separat:

 • circumspecte, diàstole, microscopi
 • (en català no existeixen *especte, *estole, *escopi)

En canvi, sí que s’escriu aquesta e quan el segon component coincideix formalment amb un mot català:

 • arterioesclerosi (esclerosi)
  bioestratigrafia (estratigrafia)
  broncoespirometria (espirometria)
  electroestàtic (estàtic)
  termoestable (estable)

(Vegeu la nota de llengua 25. Novetats ortogràfiques III: L'ús del guionet i la grafia dels mots prefixats i compostos, i la nota de llengua 26. Novetats ortogràfiques IV: Formació de mots compostos i locucions.)

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

 • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
 • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
  Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
 • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació