Llibre d’estil

Sigles i acrònims

La sigla és la representació abreujada de certes denominacions, habitualment formada per les lletres inicials, amb majúscules, sense punts i sense espais entremig, dels mots que les integren, llevat d’articles, preposicions i conjuncions. S’utilitzen com a equivalents de les denominacions que representen i tant poden ser noms propis com comuns.

CIJ

Centre d’Informació Juvenil

UB

Universitat de Barcelona

AD

autorització de despesa

IAE

impost sobre activitats econòmiques

ONG

organització no governamental

ODS

objectius de desenvolupament sostenible

Però no sempre es formen tan estrictament, perquè la intenció és que siguin llegibles i que no es confonguin amb altres sigles o mots.

ADN

àcid desoxiribonucleic

TV

televisió

R+D

recerca i desenvolupament

Un subconjunt de les sigles molt semblant gràficament és l’acrònim, que es forma amb la màxima llibertat mitjançant fragments dels mots que formen part de la denominació desenvolupada, amb la finalitat de poder ser pronunciat sil·làbicament.

MACBA

Museu d’Art Contemporani de Barcelona

OBNEO

Observatori de Neologia

INCAVI

Institut Català de la Vinya i el Vi

TeDIBA

servei de tramitació d’expedients de la Diputació de Barcelona

De vegades la sigla o l’acrònim es converteixen en l’única forma (o la més divulgada) amb què s’identifica una institució o un producte, fins al punt que es converteix en una paraula que s’incorpora a la llengua general. El pas de sigla o acrònim a nom propi o comú no es fa de cop i volta, sinó que segueix un procés en què intervenen diversos factors que determinen la incorporació a la llengua general.

light amplification by stimulated emission of radiation > LASER > làser, làsers

(Vegeu l’apartat «Paraules noves».)

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
  • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació