Llibre d’estil

Verbs de règim diferent coordinats

Cal evitar coordinar verbs de règims diferents. Per exemple, el verb inscriure demana la preposició a; gaudir, la preposició de.

 • Inscriviu-vos i gaudiu de les activitats.
  Inscriviu-vos a les activitats i gaudiu-ne.

Els diferents règims verbals han d’estar ben reflectits en l’oració que formulem. Una bona solució és mantenir el complement del primer (a les activitats) i substituir el complement del segon per un pronom feble (ne = de les activitats).

Evitem també la coordinació entre un verb amb un complement sense preposició (verb transitiu) i un verb preposicional.

 • Alguns col·legues han revisat i s’han apuntat al projecte.
  Alguns col·legues han revisat el projecte i s’hi han apuntat.

Tanmateix, algunes expressions amb verbs coordinats com anar i tornar, entrar i sortir o pujar i baixar han estat consagrades per l’ús i les podem considerar correctes.

 • anar i tornar de la feina a peu
  entrar i sortir de la feina
  pujar i baixar del tren

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

 • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
 • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
  Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
 • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació