Llibre d’estil

Demostratius

Els demostratius marquen relacions de proximitat i llunyania respecte a l’espai en què se situen els interlocutors de l’acte de parla. Comprenen els determinants demostratius (aquest, aquesta, aquests, aquestes; aquell, aquella, aquells, aquelles), els pronoms demostratius neutres (això, allò) i els adverbis demostratius (ací, aquí, allí, allà).

El nom especificat pel determinant demostratiu pot ser explícit o implícit. Quan és implícit, el demostratiu té la funció de pronom.

Tanca aquesta finestra, però aquella deixa-la oberta.

El pronom aquest fa referència sempre a l’element que és més a prop; aquell, a l’element que és més lluny.

 • Si en aquesta matèria entren en conflicte l’interès privat i l’interès públic, aquest té prioritat sobre aquell.
  Si en aquesta matèria entren en conflicte l’interès públic i l’interès privat, aquell té prioritat sobre aquest.

La claredat del text demana un ús rigorós dels pronoms, de manera que no hi ha d’haver cap dubte sobre l’element a què fa referència el pronom.

 • La Unitat de Comptabilitat i la Unitat de Contractació s’han adscrit a la Direcció de Suport Administratiu i actuen sota les directius d’aquesta.
  La Unitat de Comptabilitat i la Unitat de Contractació s’han adscrit a la Direcció de Suport Administratiu i actuen sota les directius de la Direcció / d’aquesta direcció.

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

 • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
 • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
  Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
 • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació