Llibre d’estil

Noms de persona

La forma original dels noms i els cognoms no pot ser alterada en cap cas. En un text en català, hem de preservar l’accentuació dels cognoms en castellà, tret que la persona interessada hagi adoptat les normes d’accentuació catalana.

En català

En castellà

Josep Lluís Sert

Josep Lluís Sert

Avel·lí Fernández

Avel·lí Fernández

María Ruiz García

María Ruiz García

David Fernàndez

David Fernàndez

A l’hora d’escriure els noms de persona hem de tenir en compte els casos d’alfabets no llatins (el ciríl·lic, l’hebreu, l’àrab, etc.), en què cal un sistema d’adaptació gràfica. Hi ha dos tipus d’adaptació: la transliteració i la transcripció.

 • La transliteració intenta donar l’equivalència gràfica de l’alfabet original en l’alfabet llatí.

 • F’odor Mikhajlovič Dostojevskij
  Mikhail Sergejevic Gorbačov
 • La transcripció reprodueix amb signes del nostre alfabet la pronúncia de la llengua original.

 • Fiódor Mikhàilovitx Dostoievski
  Mikhaïl Serguéievitx Gorbatxov

És més recomanable la transcripció, perquè és més fàcil d’identificar i s’acosta més a la pronúncia original.

Per a consultar l’adaptació catalana de noms propis provinents d’alfabets no llatins, ens podem fixar en les recomanacions de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i en dos diccionaris enciclopèdics: el Gran Larousse català (que opta per transcriure’ls) i la Gran enciclopèdia catalana (que opta per transliterar-los, per bé que també en dona una transcripció).

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

 • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
 • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
  Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
 • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació