Llibre d’estil

Lletra per lletra o mot per mot

Els dos tipus d’ordenació alfabètica de grups de mots són l’ordenació lletra per lletra (o sistema continu) i l’ordenació mot per mot (o sistema discontinu). Cal decidir-se per un dels dos abans d’iniciar una ordenació o indexació. Els diccionaris i les enciclopèdies normalment utilitzen l’ordenació lletra per lletra, mentre que el sistema de mot per mot és molt útil per a llistes de paraules compostes que comencen amb la mateixa paraula. Cadascun d’aquests dos sistemes té avantatges i desavantatges que tot seguit veurem. La Diputació de Barcelona opta, preferentment, per l’ordenació mot per mot o sistema discontinu.

Ordenació contínua o lletra per lletra

Aquesta ordenació segueix l’ordre alfabètic sense tenir en compte els espais en blanc o els caràcters no alfabètics (guionets, apòstrofs, accents, etc.).

  • Sant Adrià de Besòs (SantAdriàdeBesòs)
    Santa Eugènia de Berga (SantaEugèniadeBerga)
    Sant Agustí de Lluçanès (SantAgustídeLluçanès)
     
  • Sant Llorenç de Morunys (SantLlorençdeMorunys)
    Sant Llorenç d’Hortons (SantLlorençdHortons)

La Gran enciclopèdia catalana utilitza aquest sistema. És el més senzill d’aplicar, però té el gran inconvenient que genera interrupcions en algunes sèries de mots, sobretot en terminologia.

  • alfabet
    alfabet fonètic
    alfabèticament
    alfabetització
    alfabetitzar
    alfabet Morse
    alfabet telegràfic
    alfabet xinès

L’ordenació discontínua o mot per mot

Aquesta ordenació té en compte els espais en blanc i els caràcters no alfabètics (guionets, apòstrofs, etc.) que hi ha entre els mots. Els grups de mots s’ordenen de la manera següent: en primer lloc, van els espais en blanc; després, els caràcters no alfabètics, i, finalment, els caràcters alfabètics.

  • Sant Agustí de Lluçanès
    Sant Llorenç d’Hortons
    Sant Llorenç de Morunys
    Santa Coloma de Queralt
    Santpedor

És el sistema que fa servir l’Institut d’Estudis Catalans en els textos científics i el TERMCAT, i el que la Diputació de Barcelona recomana d’utilitzar. S’acosta al sistema d’ordenació automàtica dels ordinadors, tot i que és més difícilment automatitzable i requereix la consideració de diverses regles, però presenta l’avantatge que agrupa els termes que pertanyen a una mateixa sèrie lèxica sense les interrupcions que provoca l’ordenació contínua. Vegem-ho en l’exemple següent.

Lletra per lletra o ordenació contínua

Mot per mot o ordenació discontínua

Fotografies:

Fotografies:

Arxiu de la Diputació de Barcelona

Arxiu d’Enoturisme Penedès

Arxiu de La Roca Village

Arxiu de l’Oficina de Turisme de Castelldefels

Arxiu del Circuit de Barcelona - Catalunya

Arxiu de la Diputació de Barcelona

Arxiu del Club de Golf Llavaneres

Arxiu de La Roca Village

Arxiu del Club de Golf Terramar

Arxiu de Turisme de Barcelona

Arxiu del Consorci de Turisme del Baix Llobregat

Arxiu del Circuit de Barcelona - Catalunya

Arxiu del Museu de les Mines de Cercs

Arxiu del Club de Golf Llavaneres

Arxiu de l’Oficina de Turisme de Castelldefels

Arxiu del Club de Golf Terramar 

Arxiu del Real Club de Golf El Prat

Arxiu del Consorci de Turisme del Baix Llobregat

Arxiu d’Enoturisme Penedès

Arxiu del Museu de les Mines de Cercs

Arxiu de Turisme de Barcelona

Arxiu del Real Club de Golf El Prat

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
  • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació