Llibre d’estil

Noms que fan d’adjectiu

En el cas d’usar un nom amb valor adjectiu referit a un nom anterior (camions cisterna), el nom aposat (cisterna), que fa funció d’adjectiu, se sol mantenir invariable.

 • paraules, peces, factors, punts, problemes, qüestions clau
  cèl·lules mare
  escoles bressol
  hores punta
  passos zebra
  mides, formats, fitxes, cursos estàndard
  vehicles tot terreny (o, simplement, tot terreny)
  bicicletes tot terreny (o BTT)
  motocicletes i camions tot terreny
  torrons extra (‘de gran qualitat’), però pagues extres (‘extraordinàries’)
  vols xàrter (o, simplement, xàrters).

(Vegeu l’apartat «La composició» i la nota de llengua 26. Novetats ortogràfiques IV. Formació de mots compostos i locucions.)

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

 • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
 • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
  Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
 • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació