Llibre d’estil

Les cometes

 

Hi ha tres tipus de cometes: les llatines o baixes (« »), les angleses o altes (“ ”) i les simples o senzilles (‘ ’). Les llatines i les angleses tenen les mateixes funcions.

Sempre que puguem, utilitzem les cometes llatines, que amb el processador de textos MS Word obtenim amb les combinacions Alt + 174, per a obrir-les, i Alt + 175, per a tancar-les.

Davant de cometes, la preposició de i els articles el i la segueixen les normes de l’apostrofació. En aquests casos, les cometes llatines ens estalvien la incomoditat de tenir dos signes contigus massa semblants si féssim servir les angleses. En els exemples següents la preposició de s’apostrofa davant els títols d’articles periodístics.

 • L’autor d’“Avui o mai” respon a les crítiques.
  L’autor d’«Avui o mai» respon a les crítiques.

En canvi, si el text entre cometes comença amb un article determinat (el, la, els, les), no es produeix la contracció:

 • Els impulsors del foment de la lectura.
  L’autor d’“El foment de la lectura, el foment de la dignitat” respon a les crítiques.
  L’autor d’«El foment de la lectura, el foment de la dignitat» respon a les crítiques.

Quan hem de posar cometes dins d’unes altres cometes, seguim aquest ordre: llatines, angleses i simples.

«… “… ‘…’ …” …»

Pere Vidal ha escrit: «La Guerra Civil va ser una guerra entre germans. Com afirma Carles Pons: “El llegat del ‘caïnisme’ perviurà durant generacions”».

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

 • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
 • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
  Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
 • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació