Llibre d’estil

Passat simple, passat perifràstic

La significació del passat simple i del passat perifràstic del mode indicatiu és idèntica: expressar accions passades i acabades. Optar per una forma o per l’altra és una mera qüestió d’estil, però sobretot de registre.

El passat simple presenta el model següent:

cantí

perdí 

sentí 

cantares

perderes

sentires 

cantà

perdé

sentí 

cantàrem 

perdérem 

sentírem 

cantàreu 

perdéreu

sentíreu

cantaren

perderen

sentiren

El passat perifràstic es construeix amb el present d’indicatiu del verb anar, que fa d’auxiliar, seguit de l’infinitiu del verb de què es tracta.

van innovar, va estudiar, vam resistir

Les formes del present d’indicatiu són:

 • vaig
  vas (o vares)
  va
  vam (o vàrem)
  vau (o vàreu)
  van (o varen)

De les formes que tenen dues variants, preferim la més simple.

En un registre estàndard són inadequades les formes dialectals vàreig o vai per a la primera persona del singular, i vem i veu per a la primera i segona persona del plural, respectivament.

Entre els dos temps verbals, el més utilitzat és el perifràstic. I també és el que més s’adequa al registre dels textos que habitualment emet la Diputació de Barcelona. Com a norma general, doncs, utilitzarem el passat perifràstic.

Tanmateix, si pretenem que el text tingui un grau de formalitat alt (una declaració o un acord institucional, una placa commemorativa, etc.), podem recórrer al perfet simple:

 • El president donà per finalitzat l’acte.
  El 1907 Enric Prat de la Riba fundà l’Institut d’Estudis Catalans.

Si ho fem, cal tenir en compte les indicacions següents:

 • És preferible evitar l’alternança del perfet simple i el perfet perifràstic en una mateixa frase o paràgraf:
 • La Junta de Govern Local va aprovar el projecte executiu de la rehabilitació del centre cívic i n’encarregà l’execució a l’empresa esmentada.
  La Junta de Govern Local va aprovar / aprovà el projecte executiu de la rehabilitació del centre cívic i en va encarregar / n’encarregà l’execució a l’empresa esmentada.
 • L’ús de la primera persona del singular (cantí, perdí, sentí…) és inusual.

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

 • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
 • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
  Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
 • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació