Llibre d’estil

El punt i coma

El punt i coma (;) marca una pausa més intensa que la coma però menys que el punt. Indica una certa relació de proximitat entre els dos fragments.

Entre el punt i coma i la paraula precedent no deixem cap espai; entre el punt i coma i la paraula següent en deixem un.

Les funcions del punt i coma són les següents:

 • Separa elements d’una enumeració llargs o que contenen comes.
 • Hi ha tres estructures de redacció del contracte o el conveni: la tradicional, més retòrica, en què el text es basa en una frase principal i moltes de subordinades; una altra, més esquemàtica, en què el text s’estructura en apartats independents, i una altra, amb format d’imprès, amb els diferents apartats identificats amb epígrafs.
  Hi han assistit la regidora de Cultura, Laura Casals; la interventora, Anna Martínez, i el secretari, Pau Jové.

Si l’últim element enumerat va precedit de les conjuncions i, o o ni, l’últim punt i coma se substitueix per una coma.

 • Pot separar l’oració principal de les subordinades adversatives i consecutives, sobretot si la mateixa subordinada o l’oració principal tenen comes internes.
 • Ens hi hem compromès; sapigueu, però, que no serà fàcil.
  Els pares i els professors, conscients de la situació de l’escola, han fet noves propostes; per tant, aconseguiran un pacte satisfactori.
  Els recursos han minvat; tanmateix, tenim la responsabilitat i la voluntat de prestar el servei.
  Hem d’atendre totes les consultes; posem fil a l’agulla, doncs.
  El projecte inicial tenia certs errors; ara bé, si ens asseguren que els han esmenat, el tornarem a prendre en consideració.

És intercanviable amb els dos punts, sobretot quan expressem una conseqüència.

 • Hem d’atendre totes les consultes: posem fil a l’agulla, doncs.
 • Separa frases estretament relacionades. La segona pot expressar un comentari, una observació o una oposició respecte a la primera.

Les famílies que hem visitat han perdut la prestació; i això és el que ara ens ha de preocupar.

A primera hora del matí, molt boirós; després, un dia radiant.

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

 • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
 • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
  Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
 • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació