Llibre d’estil

Els dos punts

Els dos punts (:) indiquen una pausa més llarga que la coma i menys que el punt. Com el punt i coma, expressen una certa relació de proximitat entre els dos fragments que uneixen; però assenyalen que no s’ha enunciat un pensament complet, sinó que el sentit lògic del període encara s’ha de tancar.

Entre els dos punts i la paraula precedent no hi deixem cap espai; entre els dos punts i la paraula següent en deixem un, a excepció de si fan la funció de signe matemàtic (en aquest cas, deixem un espai abans i després dels dos punts).

Seguim la convenció de no fer-los servir dues vegades seguides dins d’una mateixa seqüència, si no és que entremig hi ha un punt o un punt i coma.

 • Contractes modificats: servei de neteja de les dependències del carrer de Minerva: procediment obert amb més d’un criteri, servei de desratització i desinfecció de les dependències del carrer de Londres: procediment obert amb un criteri […]
  Contractes modificats: servei de neteja de les dependències del carrer de Minerva (procediment obert amb més d’un criteri); servei de desratització i desinfecció de les dependències del carrer de Londres (procediment obert amb un criteri) […]

Les funcions dels dos punts són les següents:

 • Introdueixen enumeracions, que poden anar precedides de les expressions així, com a mostra, com ara, com és ara, en concret, en particular, especialment, següents, per exemple

La presentació es va fer als municipis següents: Bigues i Riells del Fai, Sant Esteve de Palautordera i Granollers.

No són necessaris i, per tant, no els posem, si la continuïtat de la frase no es trenca.

 • La presentació es va fer a: Bigues i Riells del Fai, Santa Maria de Palautordera i Granollers.
  La presentació es va fer a Bigues i Riells del Fai, Santa Maria de Palautordera i Granollers.

(Per a la disposició de les enumeracions verticals, vegeu l’apartat «Enumeracions verticals».)

 •  Introdueixen explicacions, aclariments, advertiments, resums, conclusions, conseqüències o causes.
 • La van nomenar directora: l’anterior es va jubilar.
  Longitud de façana: la que resulta de mesurar la línia recta que uneix els punts extrems de la porció de façana que limita l’habitatge.
  Han estat elaborats protocols contra el maltractament i l’abús sexual de la infància, la tercera edat i les persones amb discapacitat: tres col·lectius vulnerables que calia protegir.
  Hem d’atendre totes les consultes: posem fil a l’agulla, doncs.

En alguns casos poden ser intercanviables amb el punt i coma.

Hem d’atendre totes les consultes; posem fil a l’agulla, doncs.

 • Introdueixen exemples.

Vegem-ne alguns problemes: un de finançament, un de funcionament i un d’imatge social.

 • Marquen l’inici d’una citació textual en estil directe.

El president va afirmar: «La Diputació vol contribuir a reforçar les polítiques locals de proximitat a favor de la cohesió, el progrés econòmic i la convivència».

En canvi, quan fem servir l’estil indirecte, no utilitzem els dos punts:

El president va afirmar que «la Diputació vol contribuir a […]».

 • Segons la norma ISO 8601, separen les hores dels minuts i els minuts dels segons (14:30 h), però a la Diputació de Barcelona preferim el punt, la fórmula més habitual: 14.30 h.

(Vegeu el capítol «Dades de contacte i horaris».)

 • Són un dels signes matemàtics de la divisió (els altres són la barra inclinada i la barra horitzontal). Hem de deixar un espai en blanc abans i després, com en els altres signes matemàtics, llevat de la barra inclinada (/), que indica també la divisió. És intercanviable amb la barra inclinada.
 • 50 : 2 = 25
  50/2 = 25
 • Indiquen la relació entre les distàncies mesurades sobre un mapa o un plànol i les distàncies reals corresponents. En aquest cas, es poden ometre els espais precedent i següent.

un mapa provincial a escala 1:50.000

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

 • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
 • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
  Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
 • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació