Els dos punts
Els dos punts (:) indiquen una pausa més llarga que la coma i menys que el punt. Com el punt i coma, expressen una certa relació de proximitat entre els dos fragments que uneixen; però assenyalen que no s’ha enunciat un pensament complet, sinó que el sentit lògic del període encara s’ha de tancar.
Entre els dos punts i la paraula precedent no hi deixem cap espai; entre els dos punts i la paraula següent en deixem un, a excepció de si fan la funció de signe matemàtic (en aquest cas, deixem un espai abans i després dels dos punts).
Seguim la convenció de no fer-los servir dues vegades seguides dins d’una mateixa seqüència, si no és que entremig hi ha un punt o un punt i coma.
- û Contractes modificats: servei de neteja de les dependències del carrer de Minerva: procediment obert amb més d’un criteri, servei de desratització i desinfecció de les dependències del carrer de Londres: procediment obert amb un criteri […]
ü Contractes modificats: servei de neteja de les dependències del carrer de Minerva (procediment obert amb més d’un criteri); servei de desratització i desinfecció de les dependències del carrer de Londres (procediment obert amb un criteri) […]
Les funcions dels dos punts són les següents:
- Introdueixen enumeracions, que poden anar precedides de les expressions així, com a mostra, com ara, com és ara, en concret, en particular, especialment, següents, per exemple…
La presentació es va fer als municipis següents: Bigues i Riells del Fai, Sant Esteve de Palautordera i Granollers.
No són necessaris i, per tant, no els posem, si la continuïtat de la frase no es trenca.
- û La presentació es va fer a: Bigues i Riells del Fai, Santa Maria de Palautordera i Granollers.
ü La presentació es va fer a Bigues i Riells del Fai, Santa Maria de Palautordera i Granollers.
(Per a la disposició de les enumeracions verticals, vegeu l’apartat «Enumeracions verticals».)
- Introdueixen explicacions, aclariments, advertiments, resums, conclusions, conseqüències o causes.
- La van nomenar directora: l’anterior es va jubilar.
Longitud de façana: la que resulta de mesurar la línia recta que uneix els punts extrems de la porció de façana que limita l’habitatge.
Han estat elaborats protocols contra el maltractament i l’abús sexual de la infància, la tercera edat i les persones amb discapacitat: tres col·lectius vulnerables que calia protegir.
Hem d’atendre totes les consultes: posem fil a l’agulla, doncs.
En alguns casos poden ser intercanviables amb el punt i coma.
Hem d’atendre totes les consultes; posem fil a l’agulla, doncs.
- Introdueixen exemples.
Vegem-ne alguns problemes: un de finançament, un de funcionament i un d’imatge social.
- Marquen l’inici d’una citació textual en estil directe.
El president va afirmar: «La Diputació vol contribuir a reforçar les polítiques locals de proximitat a favor de la cohesió, el progrés econòmic i la convivència».
En canvi, quan fem servir l’estil indirecte, no utilitzem els dos punts:
El president va afirmar que «la Diputació vol contribuir a […]».
- Segons la norma ISO 8601, separen les hores dels minuts i els minuts dels segons (14:30 h), però a la Diputació de Barcelona preferim el punt, la fórmula més habitual: 14.30 h.
(Vegeu el capítol «Dades de contacte i horaris».)
- Són un dels signes matemàtics de la divisió (els altres són la barra inclinada i la barra horitzontal). Hem de deixar un espai en blanc abans i després, com en els altres signes matemàtics, llevat de la barra inclinada (/), que indica també la divisió. És intercanviable amb la barra inclinada.
- 50 : 2 = 25
50/2 = 25
- Indiquen la relació entre les distàncies mesurades sobre un mapa o un plànol i les distàncies reals corresponents. En aquest cas, es poden ometre els espais precedent i següent.
un mapa provincial a escala 1:50.000