Llibre d’estil

Gènere gramatical i sexe biològic

El gènere és una categoria gramatical intrínseca als noms, que són o bé masculins o bé femenins: la finestra, el llibre, la pluja, el núvol.

Totes les llengües romàniques presenten flexió de gènere a la majoria de les categories nominals (noms, adjectius, articles i pronoms): una paret molt alta, un mur molt alt.

Quan aquest gènere gramatical estableix oposicions de sexe, sovint es confonen els dos termes, que, com veiem, es distingeixen clarament:

D’una banda, el terme gènere fa referència a la ‘categoria gramatical que en algunes llengües dona lloc a la distribució dels substantius en classes nominals, en funció d’un cert nombre de propietats formals que es manifesten per mitjà d’afixos flexius, de la concordança amb l’adjectiu o de la referència pronominal’ (DIEC 2).*

De l’altra, el sexe és el ‘conjunt de les peculiaritats bioquímiques, fisiològiques i orgàniques que divideixen els individus d’una espècie en mascles i femelles i fan possible entre ells, mitjançant els adequats processos de conjugació o fecundació, una periòdica modificació de la informació genètica’ (DIEC 2).

La confusió entre aquests dos termes origina alguns errors que hem d’evitar:

  • û dades segregades per gènere
    ü dades segregades per sexe  
  • û nom i cognoms / edat / gènere
    ü nom i cognoms / edat / sexe

* Ara bé, en l’àmbit de l’antropologia i les ciències socials, el gènere fa referència a la ‘construcció cultural de la identitat, els rols i les funcions dels sexes’ (TERMCAT). Per exemple: polítiques de gènere en el món local, indicadors de gènere, observatori cultural de gènere.

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
  • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació