L’«Acord sobre l’ús no sexista de la llengua»
La jornada «Visibilitzar o marcar? Repensar el gènere en la llengua catalana», que va tenir lloc a la Universitat de Barcelona el març de 2010, va posar sobre la taula els usos i abusos de les fórmules i recomanacions no sexistes que en els últims gairebé vint anys han amarat el llenguatge administratiu i polític.
Arran d’aquesta jornada es va constituir un grup de treball per a continuar l’anàlisi de l’aplicació dels criteris no sexistes. En van formar part, entre altres organismes, la Universitat de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Parlament de Catalunya. El resultat d’aquesta feina és el document «Acord sobre l’ús no sexista de la llengua».
La tendència a confondre gènere gramatical i sexe biològic ha tingut com a conseqüència en alguns àmbits la percepció social que el masculí és excloent.
Conscients d’aquesta evidència, hem de tendir a l’equilibri entre els usos no sexistes del llenguatge i la qualitat lingüística, amb la finalitat de buscar la màxima comoditat per a totes les sensibilitats.
Cada context comunicatiu admet possibilitats diverses que ni han de violentar l’estructura pròpia de la llengua ni han de ser l’aplicació mecànica de les recomanacions sobre l’ús no sexista del llenguatge. La consideració d’algunes variables del text —emissor, destinatari, intenció, adequació, funcionalitat, grau de formalitat, coherència, seguretat jurídica— i el coneixement dels recursos de la llengua ens ajudaran a trobar la redacció més adequada en cada cas.