Llibre d’estil

La conjunció copulativa ‘i’ i la conjunció disjuntiva ‘o’

Seguides de paraules començades amb i o amb o, al contrari del que s’esdevé en castellà, el català no té unes formes alternatives amb què substituir les conjuncions i i o.

 • íntegre i imparcial
  recte o oblic

  íntegre e imparcial
  recte u oblic

En el llenguatge general, la combinació d’aquestes dues conjuncions amb la barra inclinada és ambigua i, per això mateix, no és recomanable. És preferible fugir de la inconcreció i ser explícits: si hem d’expressar una relació d’addició, fem servir la conjunció i; si hem d’expressar una opció o una relació d’alternança, fem servir la conjunció o.

 • pels sistemes de concurs, concurs oposició o oposició
  (= per qualsevol d’aquests sistemes)
  selecció de personal funcionari interí i personal laboral
  (= la selecció afecta tots dos col·lectius alhora)

La conjunció o no s’accentua mai, ni quan va entre xifres.

 • La quota és de 45 o 50 €.
  La quota és de 45 ó 50 €.

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

 • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
 • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
  Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
 • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació