Llibre d’estil

Sistema tradicional o de campanar

En el nostre àmbit geogràfic la forma habitual d’expressar l’hora és referir-se sempre a l’hora a la qual ens acostem, mitjançant els quarts, i es basa en el cicle de dotze hores abans i després del migdia. Les referències a la part del dia o l’hora es poden obviar si el context és prou explícit.

 • un quart de vuit (del matí o del vespre)
  dos quarts de vuit (del matí o del vespre)
  tres quarts de vuit (del matí o del vespre)

Si hem de precisar més, podem afegir un nombre determinat de minuts o recórrer al mig quart (entre set i vuit minuts).

 • un quart i cinc de vuit / un quart de vuit i cinc minuts
  un quart i deu de vuit / un quart de vuit i deu minuts
  dos quarts i mig de vuit

Quan ens referim a una hora justa, fem servir l’expressió en punt.

Les fraccions horàries també es poden expressar amb els verbs passar i faltar o mancar (o amb les preposicions després i abans):

 • Passen cinc minuts de les vuit
  Falten deu minuts per a les dotze
  Han arribat cinc minuts després de les vuit
  Hi va anar deu minuts abans de les dotze

Si la indicació horària no ha de ser gaire precisa, hi ha l’expressió quarts de (entre un quart i tres quarts) i l’adjectiu tocat/ada (que indica que passen pocs minuts de l’hora esmentada).

Quarts de nou, les nou tocades.

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

 • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
 • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
  Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
 • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació