Llibre d’estil

Cada un, cadascun; cada u, cadascú

Els adjectius cadascun, cadascuna i cada un, cada una signifiquen ‘tota persona o cosa de les que formen part d’un grup o d’una col·lectivitat’. Van seguits de la preposició de i un nom.

 • Saben el contingut de cadascun (o cada un) dels expedients.
  Cadascuna (o cada una) de les participants serà entrevistada per la presidenta del jurat.

Si el context ens diu molt clarament a quin element es refereix l’adjectiu, és possible ometre la preposició de i el nom.

S’han presentat trenta-dues noies en aquest concurs. Cadascuna (o cada una) serà entrevistada per la presidenta del jurat.

En canvi, cadascú i cada u signifiquen ‘tota persona sense distinció, tothom distributivament’. A més, són pronoms invariables que només poden fer referència a persones.

 • Només demana que cada u (o cadascú) sigui conscient de la gravetat del moment.
  Aquí cadascú fa el que vol.

Fixem-nos que els adjectius poden ser substituïts per tots, totes i els pronoms, per tothom.

 • Saben el contingut de cadascun (o cada un) dels expedients.
  Saben el contingut de tots els expedients.
   
 • Només demana que cadascú (o cada u) sigui conscient de la gravetat del moment.
  Només demana que tothom sigui conscient de la gravetat del moment.

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

 • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
 • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
  Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
 • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació