Telèfon, adreça electrònica i adreça web
Escrivim aquestes dades de contacte seguint les pautes següents.
- Els números de telèfon els expressem amb xifres aplegades en grups de tres:
ü 934 022 222
Entre els grups dels números de telèfon no hi ha d’haver punts:
û 934.022.222
L’abreviatura de telèfon és tel. Entre l’abreviatura i el número hi ha d’haver un espai:
- ü Tel. 934 022 222
û Tel.934 022 222
- L’expressió adreça electrònica és la utilitzada per a enviar o rebre un missatge de correu electrònic.
No l’hem de confondre amb correu electrònic, que és l’aplicació en un ordinador o en una xarxa de diversos usuaris per mitjà de la qual es poden enviar missatges personalitzats i rebre’ls.
El missatge que es transmet d’una bústia electrònica a una altra s’anomena missatge electrònic o correu electrònic. Recomanem la primera opció, sobretot en contextos poc explícits.
Si teniu problemes amb el correu, envieu un missatge a l’adreça suporttecnic@diba.cat.
L’abreviatura a/e (‘adreça electrònica’) és útil quan es presenten problemes d’espai (en un imprès per emplenar, per exemple); però, en altres contextos (paper de carta, targeta de presentació, etc.), l’ús del signe de l’arrova com a separador ja ens indica que es tracta d’una adreça electrònica.
L’equivalent anglès e-mail té un valor genèric, que val tant per al terme adreça electrònica com per al terme correu electrònic.
- El substantiu normatiu web, anglicisme provinent de la simplificació de World Wide Web, pot ser masculí o femení.
En masculí, a més de fer referència al sistema que permet cercar informació a Internet, equival a lloc web (‘conjunt de pàgines web que una organització, una empresa o una persona pública posa a disposició dels usuaris’).
Busqueu l’oferta de serveis de la Diputació de Barcelona al web http://www.diba.cat/
En femení, equival a pàgina web (‘document amb informació codificada compatible amb el sistema de comunicacions de la xarxa Internet’).
Els ginys són aplicacions que permeten integrar en una pàgina web informació externa.
- En els textos esquemàtics (targetes de presentació, paper de carta, rètols, cartells, etc.) les adreces electròniques i les de llocs o pàgines web s’escriuen en rodona i no es marquen de cap manera.
En un text seguit les marquem en cursiva, però si el text és digital els processadors de textos les solen convertir en enllaços, de manera que queden marcades gràficament (en general, subratllades i de color blau).
En les citacions bibliogràfiques les escrivim en rodona i entre parèntesis angulars:
Institut d’Estudis Catalans. Diccionari de la llengua catalana (en línia). 2a ed., actual. 31 juliol 2015. Barcelona: IEC, 1997. <http://dlc.iec.cat> [Consulta: 31 juliol 2015].