Llibre d’estil

Lèxic administratiu i jurídic

El llenguatge d’especialitat és un subsistema de la llengua constituït pel conjunt de mitjans lingüístics propis d’un camp de coneixement i d’experiència particulars. Es caracteritza per un vocabulari especialitzat concret i per unes normes especials per a la selecció, l’ús i la freqüència de recursos lèxics i gramaticals del llenguatge comú.

El llenguatge administratiu és el llenguatge d’especialitat que té com a àmbit d’ús l’Administració i com a matèria objecte de comunicació, l’activitat administrativa. Cal tenir en compte, però, que sovint el destinatari final del procés comunicatiu és el ciutadà. Per tant, els textos administratius, a més de donar resposta a les necessitats de coneixement entre especialistes, han de ser prou clars perquè qualsevol persona els pugui entendre.

Els trets distintius del llenguatge administratiu són la formalitat, que vol dir adoptar un to neutre, respectuós i objectiu, i la funcionalitat, que està relacionada amb l’eficàcia comunicativa; és a dir, amb la precisió, la concisió i la claredat. La precisió exigeix evitar ambigüitats i l’ús unívoc dels termes, les expressions i la fraseologia propis.

Els enllaços següents ens ajuden a resoldre els dubtes terminològics més freqüents:

 

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
  • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació