L'extensió del coronavirus és notícia les últimes setmanes. Avui us proposem tres termes relacionats amb aquesta malaltia i us n'expliquem les diferències.
El terme aïllament (en anglès, isolation; en castellà, aislamiento) fa referència específicament al conjunt de mesures que s'apliquen a una persona amb una malaltia contagiosa durant el període en què la malaltia és transmissible per a evitar encomanar-la a altres persones. L'aïllament pot ser total, quan comporta el confinament del pacient, o bé limitat, quan es restringeix a les vies de transmissió (aïllament respiratori, aïllament entèric, etc.).
El confinament (en anglès, confinement; en castellà, confinamiento) es refereix al fet de tancar algú dins un espai limitat per motius diversos, com ara la salut pública, la seguretat ciutadana o altres.
I la quarantena (en anglès, quarantine; en castellà, cuarentena) designa la restricció de les activitats de persones sanes que han estat en contacte amb una persona amb una malaltia contagiosa durant la fase en què la malaltia és transmissible, amb l'objectiu d'evitar-ne la propagació durant el període d'incubació.
Per tant, l'aïllament sempre es refereix a persones malaltes, mentre que la quarantena s'aplica a persones que en principi estan sanes. El confinament es pot aplicar tant a persones malaltes com a persones sanes.
Cada forma lingüística ajuda a interpretar-ne millor el sentit. Així, aïllament prové de illa, i ens remet al significat d'aquesta porció de terra que queda completament separada de la resta de la terra. En canvi, confinament es relaciona amb la paraula confí, que vol dir 'límit, frontera', i comporta la idea de tancament o reclusió. Finalment, quarantena té origen en el mot quaranta, i s'explica pel costum d'imposar quaranta dies d'aïllament a persones o productes que provenien de zones possiblement contaminades abans de deixar-les circular lliurement per un territori. Actualment, és clar, els períodes de quarantena no han de ser necessàriament de quaranta dies, una xifra arbitrària de ressonàncies bíbliques.
Si voleu més informació sobre termes relacionats amb el coronavirus, consulteu el diccionari Termes del coronavirus i l'apunt A l'entorn del coronavirus.
Font: TERMCAT
Comparteix aquesta novetat a les teves xarxes socials