El Centre de Terminologia TERMCAT ha elaborat la versió catalana de la norma tècnica internacional UNE-ISO 24495-1 Llenguatge planer. Part 1: Principis rectors i directrius, en el marc de la col·laboració que manté amb l’Associació Espanyola de Normalització, UNE.
Aquesta norma ofereix un marc global estandarditzat per a la redacció de textos en llenguatge planer. S’estructura a partir de quatre principis clau de la comunicació clara, que es basen en la premissa que un text és útil si la informació que conté és rellevant, fàcil de localitzar i comprensible. Per a cadascun d’aquests principis, detalla un conjunt de directrius i tècniques que permeten interpretar-los i aplicar-los de manera efectiva. També inclou un model de llista de control per a verificar l’aplicació d’aquests principis a l’elaboració de textos concrets.
El llenguatge planer s’utilitza sobretot en documents destinats al públic en general, però també es pot aplicar a altres àmbits, com ara la redacció tècnica, l’elaboració de textos administratius i legislatius i l’ús de llenguatges controlats. Per això, la norma UNE-ISO 24495-1:2024 té un abast general i s’adreça a tots els sectors en què la informació té un impacte directe en la presa de decisions i els drets de les persones.
Aquesta norma és el fruit d’un ampli consens internacional i es publica en el context del gran impuls que té actualment el llenguatge planer en moltes àrees de relació entre la ciutadania i les organitzacions públiques i privades (governs, empreses, organitzacions de consumidors, sistemes sanitaris, etc.) com a eina per a democratitzar l’accés a la informació.
En l’elaboració de la versió catalana de la norma UNE-ISO 24495-1:2024 s’ha disposat de l’assessorament d’especialistes en comunicació clara oral i escrita del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona.
Font: TERMCAT