Notícies

L’IEC es desmarca del llenguatge inclusiu

Publicat el 31-10-2023

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) s’ha pronunciat sobre el llenguatge inclusiu en un document aprovat per la Secció Filològica en la reunió plenària del 20 d’octubre.

El document constata que «han sorgit algunes tendències de manipulació conscient de la gramàtica per a fer-la evolucionar en un determinat sentit, una evolució diferent de la que és habitual en les llengües naturals».

Els experts de la Secció Filològica recorden que, en català, com en les altres llengües romàniques, el masculí és el terme no marcat i el femení el terme marcat, tal com s’explica a la Gramàtica de la llengua catalana de l’IEC (Gramàtica de la llengua catalana, Gramàtica essencial de la llengua catalana i Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana).

Sobre la proposta de crear formes amb la terminació -i (com ara ellis en compte de ells) per a evitar de recórrer a la classificació binària masculí-femení, l’IEC recorda que aquesta forma no és normativa ni gramatical.

El document acaba dient: «En català, el masculí és el gènere no marcat i, per tant, es pot fer servir per a fer referència genèricament a grups o individus tant de sexe masculí com de sexe femení.» Així i tot, recorda: «Si es vol subratllar el fet que en un determinat conjunt de persones hi ha tant homes com dones, hi ha diversos recursos estilístics que permeten fer-ho», uns recursos que són acceptables «sempre que s’utilitzin adequadament i no creïn problemes d’ambigüitat, fluïdesa o complexitat».

Font: Institut d’Estudis Catalans.

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

  • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
  • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
    Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
  • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació