Delicadament embolicat amb cel·lofana s'instal·la tossudament alçat amb estoïcisme hel·lènic aquest il·lustre apunt cal·ligràfic que apel·la genuïnament al nostre passat romànic com un paladí ben plantat que defensa amb rebel·lia bel·ligerant la memòria de la llengua primigènia.
Avui divendres, es commemora el Dia del Punt Volat.
Atès que els catalans tenim un punt volat (ens agrada fer gresca i muntar sarau) per què no podem fer honor a aquest símbol a mitja altura tan característic del català que distingeix una fal·lera d'una fallera?
Els organitzadors van triar el 24 de gener perquè el del 1913 es van fer públiques les normes ortogràfiques del català modern que establien l'ús del punt volat en català per escriure la ela geminada.
Enguany tindrà com a principal activitat una campanya de micromecenatge per aconseguir que el món sencer conegui aquest signe emblemàtic del català. L'objectiu és que la comunitat catalanoparlant apadrini el signe i que l'organització internacional Unicode l'inclogui en la seva pàgina de signes patrocinats, en la qual, per exemple, Google patrocina el símbol de l'hamburguesa, Ford el símbol del cotxe o Adobe el símbol &. A més, el punt volat seria el primer símbol apadrinat no pas per una empresa sinó per una comunitat de parlants. La Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística contribueixen a difondre la iniciativa entre la ciutadania.
La campanya es du a terme a través del portal de micromecenatge Verkami amb l'eslògan «Tens un punt volat? Ensenyem el caràcter de la ela geminada al món». S'hi poden fer donatius des de 3 a 100 euros i es volen recollir almenys 1.000 euros, fet que atorgaria al punt volat la insígnia Unicode de plata, tot i que els impulsors no descarten d’arribar als 5.000, que atorgaria al punt volat la insígnia d'or.
La iniciativa s’inscriu en el programa d'apadrinament de caràcters d'Unicode, una organització internacional que té com a objectiu que tothom pugui escriure sense problemes, en la seva llengua, a Internet i que garanteix la presència i l'ús de tota mena de caràcters, tant els elementals com els coneguts només pels estudiosos i altra mena de símbols com ara els símbols matemàtics o lingüístics. En clau catalana, l'objectiu és que la comunitat catalanoparlant apadrini el codi U+00B7, que correspon al punt volat.
Si voleu més informació sobre el punt volat, podeu consultar la Nota llengua 32. Fem volar el punt.
Al capítol «El llenguatge a Internet i a les xarxes socials, i la localització de productes informàtics» del Llibre d'Estil de la Diputació de Barcelona tenim un apartat dedicat a l'escriptura de la ela geminada.
Comparteix aquesta novetat a les teves xarxes socials