La forma Fab Lab és l'acrònim de fabrication laboratory, nom propi d'un programa de recerca creat pel professor Neil Gershenfeld de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT).
En català en podem dir taller de fabricació digital, ateneu de fabricació digital o bé laboratori de fabricació digital. Es tracta d'un taller de fabricació obert a qualsevol persona en el qual es comparteix coneixement, competències i eines necessàries, especialment eines digitals, per a la concepció i realització de projectes tècnics i artístics. El mot taller és el més adequat a partir del sentit que té d'obrador d'un industrial o d'un artista, però també tenen ús en català altres formes que es poden considerar pertinents com laboratori o ateneu. Tant la traducció literal de l'anglès laboratori (local disposat per a efectuar investigacions científiques, tècniques, anàlisis, etc.) com ateneu (associació o club cultural que disposa de biblioteca, diaris, revistes etc. al servei dels usuaris) s'utilitzen en aquest cas amb extensió d'aquests sentits més generals. Formes paral·leles es documenten en castellà (taller, laboratorio, ateneo) i en francès (atelier, espace, laboratoire).
En anglès, s'anomena maker la persona que, habitualment en un taller de fabricació digital, es dedica a idear i fabricar objectes, tecnològics o artesanals, amb el suport d'eines digitals: en català en podem dir faedor -a.
Font: TERMCAT
Comparteix aquesta novetat a les teves xarxes socials