Aquests dies les castanyes, amb els moniatos i els panellets, prenen tot el protagonisme malgrat la popularitat creixent de Halloween. Per això el TERMCAT destaca aquesta setmana el terme castanya.
El terme és de coneixement general, i al diccionari normatiu és definit com el ‘fruit del castanyer, gros, de pell coriàcia, bruna, amb la base pàl·lida’. El terme ens arriba del llatí, llengua que el va agafar del grec.
El que potser ja no és tan conegut és que la castanya que aquests dies mengem, ben torrada, és el fruit d’un dels tipus de castanyer, concretament del que es designa amb el nom científic Castanea sativa Mill., que no s’ha de confondre amb el castanyer bord o castanyer d’Índia (Aesculus hippocastum), el fruit del qual, la castanya borda, no és apte per al consum. A més a més de les diferències en la morfologia de les fulles i el port de l’arbre, els fruits també són molt diferents. Totes les castanyes van embolcallades en un pelló, una clovella espinosa molt característica, però en el cas de la castanya comestible és marronós i s’assembla a un eriçó, mentre que les castanyes bordes, de mida més grossa, tenen un pelló de color verd clar i amb moltes menys punxes.
Font: TERMCAT