La consulta de la quinzena

‘Present’ i ‘aquest’ en llenguatge administratiu i jurídic

Publicat el 11-10-2023

L’adjectiu present moltes vegades es fa servir com a sinònim de aquestaquesta.

 • Les presents condicions tenen com a objecte regular l’ús d’aquest lloc web.
  Aquestes condicions tenen com a objecte regular l’ús d’aquest lloc web.

En llenguatge administratiu i jurídic, però, l’adjectiu aquest s’empra de manera preferent per referir-se al mateix document o precepte que constitueix el text. No és recomanable usar l’adjectiu present amb aquest valor.

Aquesta Llei recull el règim d’organització dels municipis.

D’altra banda, present és incorrecte quan no l’acompanya el nom al qual fa referència, és a dir, no té un ús pronominal.

 • Per la present, us comuniquem que se us ha concedit la subvenció.
  Amb aquesta carta, us comuniquem que se us ha concedit la subvenció.

La teva privacitat és la nostra prioritat

Per a protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes galetes (cookies) al web per a facilitar-te l’ús:

 • Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les quals no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
 • Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
  Guardem l’acceptació de galetes durant trenta dies per a millorar l’experiència de navegació. (Recordeu que podeu eliminar les galetes del vostre navegador.)
 • De tercers per a mostrar-vos informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, Twitter, YouTube, etc. En accedir a aquests llocs web, podreu decidir si accepteu o no les seves polítiques de privacitat i de galetes.

Més informació