llengua

'Any de traspàs', 'any bixest' o 'any bissextil'?

Les denominacions any de traspàsany bixest i any bissextil són les que recull el diccionari normatiu per a designar els anys que tenen 366 dies civils.

«Aparat elèctric», un terme per a un dia de tempesta

Quan sentim o llegim que una tempesta va acompanyada de fort aparat elèctric fàcilment ens podem esverar per l’ús en català del mot aparat, pensant que és un nom incorrecte,

La Secció Filològia de l’IEC actualitza la «Gramàtica essencial en línia»

La Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC), disponible en línia des del gener i que ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, ja disposa d’un cercador que permet fer cerques de mots i cadenes de mots, segons ha anunciat la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Terme de la setmana: cop de calor

El TERMCAT ens proposa com a terme de la setmana cop de calor, un terme que l’actualitat informativa fa present cíclicament. En aquest cas, el sentim associat a períodes com l’actual, en què les temperatures es disparen.

Diccionari descriptiu de la llengua catalana

Aquest mes de maig, l'Institut d’Estudis Catalans ha presentat el Diccionari descriptiu de la llengua catalana, un diccionari en línia, en accés obert i gratuït des de l'any 2005. Una de les característiques de l'obra és que s'aparta dels diccionaris per al gran públic.

Terminologia de les TIC, nou portal temàtic

El TERMCAT ha posat en marxa el portal temàtic Terminologia de les TIC, on trobem un cercador de termes, apunts, notícies, diccionaris en linia, criteris...; tots els recursos que el TERMCAT posa a disposició pública en relació amb la terminologia de les tecnologies de la informació i la comunicació.

14 de març, Dia Internacional del Nombre Pi

Ja fa uns quants anys que es proposa dedicar el dia 14 de març a la constant matemàtica més famosa: el nombre π. I per què el 14 de març?

De què es parlarà al Mobile World Congress?

Amb motiu de l’edició de 2019 del Mobile World Congress (MWC), el TERMCAT repassa la terminologia tecnològica que més s’utilitzarà en les comunicacions d’aquest esdeveniment.

Dijous es presenta la «Gramàtica essencial de la llengua catalana», una gramàtica en línia

Després de la publicació de la Gramàtica de la llengua catalana, l'any 2016, l'Institut d’Estudis Catalans presenta ara la Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC), una versió reduïda i en línia, que té per objectiu fer accessible a un públic ampli la normativa gramatical.