criteris lingüístics

El manual de redacció i estil en PDF

El Manual d'estil. La redacció i l'edició de textos és una obra de referència imprescindible per a la redacció i l'edició de textos de registres formals d'estil general.

Dia del Punt Volat

Reproduïm l'article de Màrius Serra, publicat ahir, 23 de gener, a La Vanguardia sobre el punt volat de la ela geminada.

El règim dels noms i dels adjectius

Els articles del Blog de l'Optimot sempre són molt interessants. Us convidem a llegir-ne aquest, que tracta el règim dels noms i dels adjectius: «Fa olor d'estiu»

Que tingueu molt bon estiu!

L''Ortografia catalana', el 7 de juny a les llibreries

Ja es pot consultar i descarregar del web de l'IEC la versió digital definitiva de l'Ortografia catalana, que substitueix el text que hi figurava des del 25 d’octubre de 2016 i que estava pendent del procés final de supervisió i edició. La versió impresa en paper estarà enllestida el 19 de maig, i podrà trobar-se a la venda a les llibreries a partir del 7 de juny.

L’IEC explicarà la nova gramàtica a col·lectius, entitats i institucions dels Països Catalans

La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, que té encomanada la funció d’acadèmia de la llengua catalana i és responsable de l’establiment de la normativa lingüística i el seguiment del procés d’aplicació d’aquesta normativa en les terres de llengua i cultura catalanes, continuarà, al llarg del 2017, difonent i explicant de primera mà els continguts de la nova Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia catalana als diversos col·lectius i institucions implicats en l’aplicació dels canvis de la normativa que e

Els mitjans de comunicació comencen el 2017 amb l’aplicació de la nova normativa ortogràfica de l’IEC

La major part dels mitjans de comunicació dels territoris de parla catalana han començat el nou any amb l’aplicació de la nova Ortografia catalana de l’IEC, fruit d’un consens a què es va arribar a final de 2016 en el si de L’Acadèmia Oberta, l’espai de diàleg entre la Secció Filològica de l’IEC i els responsables lingüístics dels mitjans.

Presentació del «Llibre d'estil de la Diputació de Barcelona»

El proppassat 30 de novembre es va presentar el Llibre d'estil de la Diputació de Barcelona. Hi intervingueren en l'acta Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona; Joandomènech Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Lluïsa Tena, coordinadora de la publicació, i Josep M. Mestres, cap del Servei de Correcció Lingüística de l'Institut d'Estudis Catalans.

En el vídeo següent teniu un extracte de la presentació:

Retrucs: noves eines, nous trucs

La unitat d’Assessorament Lingüístic i Terminologia dels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona us ofereix Retrucs, un blog que pretén fer difusió d’eines i trucs que poden ser útils per facilitar l’edició, redacció, traducció i verificació ortogràfica de documents i textos. És la continuació del blog Un tip de trucs i, per això, hi podeu trobar la majoria d’apunts que s’hi van publicar.

ÉsAdir: deu anys assessorant i consolidant el català com a llengua de comunicació

El portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ésAdir expressa els criteris lingüístics que al llarg dels anys han consolidat un model de llengua basat en la correcció i l’adequació.

Orientat bàsicament als mitjans de comunicació, actualment és obert a tothom i disposa de 33.868 fitxes lingüístiques.

L'element que el singularitza és l'amplíssim recull d'antropònims i noms propis d'entitats, d'organitzacions, etc., de vegades acompanyats de la transcripció fonètica i un arxiu de so.