La consulta de la quinzena: «S'accentuen les majúscules?»

Les majúscules s'accentuen, tant en català com en castellà, d'acord amb les normes generals d'accentuació.

ACCÉS D'EMERGÈNCIA

Ajuntament d'Òdena

Així ho diem al Llibre d'estil, p. 140.

Si no accentuem una majúscula, podem provocar confusions; per exemple, AVIS i AVÍS.

Aquest criteri també el recull l'Ortografia catalana a l'apartat 3.1:«L’accent gràfic és un signe diacrític que s'escriu en determinats casos sobre les vocals, siguin minúscules o majúscules [...]». La pots consultar a la nostra pàgina intradiba.diba.cat/web/consultoria-assessoria/novetats-ortografiques.

I per què s'ha estès la creença que no s'accentuen? Doncs perquè a les impremtes antigues i a les primeres màquines d'escriure, resultava tècnicament més complicat, i a vegades directament impossible, posar-hi l'accent.