9 de juny, Dia Internacional dels Arxius

Avui, 9 de juny, s’escau el Dia Internacional dels Arxius, i per això el TERMCAT ens proposa com a #termedelasetmana el terme arxiu.

Amb la forma arxiu designem diversos conceptes més o menys relacionats emprats en diferents àmbits d’especialitat (la documentació, la informàtica, la informació, etc.), i, per tant, estrictament podem dir que es tracta de termes diferents. El que se celebra avui és el concepte vinculat a la documentació, que segons la norma ISO corresponent es defineix com un conjunt de documents que es conserven per a l’ús continuat. La mateixa norma indica que també s’anomena arxiu (o dipòsit d’arxiu) el lloc on es conserven els materials arxivístics; i que la mateixa paraula també fa referència a l’organització, la institució o el servei encarregat de seleccionar, adquirir, preservar i fer disponibles arxius (en aquest cas també se’n pot dir servei d’arxius).

La Diputació s'adhereix a aquesta efemèride i organitza un seguit d’actes virtuals per celebrar també la Setmana Internacional dels Arxius, del 8 al 14 de juny.