Softcatalà celebra el 20è aniversari

Softcatalà, l'associació que té per objectiu el foment del català a la informàtica, Internet i les noves tecnologies, celebra avui, 2 d'octubre, el 20è aniversari.

La seva presentació pública va ser l'any 1998 amb el navegador Netscape en català. Softcatalà ha continuat la tasca amb el projecte lliure Mozilla.org, que produeix el paquet per a Internet que inclou el navegador Firefox i el programa de correu Thunderbird. També tradueix altres opcions ofimàtiques, com el paquet ofimàtic OpenOffice.org, el processador de textos Abiword i el gestor de fulls de càlcul Gnumeric.

L'any 2001 va iniciar una col·laboració amb el cercador Google que va permetre traduir al català la interfície d’aquest cercador i, més endavant, participar en l'adaptació del motor de cerques de pàgines en català. En l'àmbit de GNU/Linux, ha participat en la seva popularització, en la traducció de l'entorn GNOME, i de les eines de configuració i instal·lació de les distribucions Mandrake i Fedora.

Des dels seus inicis Softcatalà ha apostat per la creació de recursos lingüístics lliures com ara el glossari de termes, la guia d'estil per a la traducció de programari i un corrector ortogràfic.

Al llarg de la seva trajectòria ha rebut diversos premis entre els quals destaca el Premi Nacional de Cultura i el Premi Pompeu Fabra en la categoria de comunicació i noves tecnologies, que atorga la Direcció General de Política Lingüística.

Font: Direcció General de Política Lingüística