català

'Any de traspàs', 'any bixest' o 'any bissextil'?

Les denominacions any de traspàsany bixest i any bissextil són les que recull el diccionari normatiu per a designar els anys que tenen 366 dies civils.

Inscripcions per a obtenir certificats de català de la DGPL

Des d'avui i fins al 12 de febrer, us podeu inscriure a les proves per a obtenir els diferents certificats de la Direcció General de Política Lingüística.

«Aparat elèctric», un terme per a un dia de tempesta

Quan sentim o llegim que una tempesta va acompanyada de fort aparat elèctric fàcilment ens podem esverar per l’ús en català del mot aparat, pensant que és un nom incorrecte,

Terme de la setmana: cop de calor

El TERMCAT ens proposa com a terme de la setmana cop de calor, un terme que l’actualitat informativa fa present cíclicament. En aquest cas, el sentim associat a períodes com l’actual, en què les temperatures es disparen.

Diccionari descriptiu de la llengua catalana

Aquest mes de maig, l'Institut d’Estudis Catalans ha presentat el Diccionari descriptiu de la llengua catalana, un diccionari en línia, en accés obert i gratuït des de l'any 2005. Una de les característiques de l'obra és que s'aparta dels diccionaris per al gran públic.

Va d'eleccions!

Si us interessa la terminologia relacionada amb els processos electorals, us recomanem la Terminologia electoral bàsica en línia.

14 de març, Dia Internacional del Nombre Pi

Ja fa uns quants anys que es proposa dedicar el dia 14 de març a la constant matemàtica més famosa: el nombre π. I per què el 14 de març?

L'exposició «Brossa polièdric» arriba a les biblioteques

La vida i l'obra del poeta, dramaturg i artista escènic Joan Brossa es pot veure a l'exposició divulgativa «Brossa polièdric» a la Biblioteca Josep Mas Carreras de Navàs, del 28 de gener al 28 de febrer.

Dijous es presenta la «Gramàtica essencial de la llengua catalana», una gramàtica en línia

Després de la publicació de la Gramàtica de la llengua catalana, l'any 2016, l'Institut d’Estudis Catalans presenta ara la Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC), una versió reduïda i en línia, que té per objectiu fer accessible a un públic ampli la normativa gramatical.